A Tzolkin

A klublevelekben és a napi energiákban is olvashattatok már arról, hogy hamarosan lezárul egy Tzolkin, és egy új veszi kezdetét.

Eddig arról beszéltünk (leginkább írtunk), hogy a Maja év mindig 07 26-án kezdődik. De akkor mit jelent az, hogy most zárul le egy Tzolkin és kezdődik egy új – merülhet fel bennetek a kérdés, jogosan. Ez valami kettőazegyben dolog? Valahogy úgy… Sőt! Háromazegyben!

A könnyebb érthetőség kedvéért most azt kérem, képzeljétek el úgy, hogy holisztikus szemléletet tükröz a Maják naptára (Fizikai-Lelki-Szellemi síkon is megjelenik).

Ennek egyik pillére, amit Haab-nak hívnak a 365 napból álló ciklus, mely idő alatt a Föld megkerüli a Napot. Ez a Fizikai sík.

Másik pillére a Tzolkin, amely 260 napból áll, ez idő alatt kerüli meg a Vénusz a Napot. Ez a Lelki sík.

Harmadik pillére pedig a Nagy Ciklus, ami kb. 26 000 évet tartalmaz. Ez idő alatt kerüli meg a Naprendszerünk az Alcyone-t, mely a Fiastyúk (Tejút) Központi Napja. Ez a Szellemi sík.(2012.12.21-én egy ilyen Nagy Ciklus ért véget, és 22-én kezdődött egy új)

A Nagy Ciklust mindennapjaink során követni, abba beilleszteni nehéz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Ciklus végét jellemző világvége hangulat (globálisan ilyen szinten sikerült megérteni ezt az emberiségnek).

A rövidebb ciklusok (alacsonyabb síkok) nem tesznek mást, mint letükrözik a nagyobbat.

A Szellemi és Fizikai sík között a híd a Lelki sík.

A Maja naptárra ezt levetítve, ez a híd a TZOLKIN.

Nézzük meg miből is tevődik össze a Tzolkin?

260 napja csillagászatilag a Vénusz Nap körüli útjának hossza, de a mi világunkban is ismert ciklus ez, hiszen az emberi várandóság normál ideje is 260 nap. Ennyi idő kell tehát, hogy egy Lélek felöltse a Fizikai síkba születéshez szükséges ruháját.

tzolkin big

Háromféle energiaciklus alkotja:

Az első a Föld energiaciklusai, ezt jeleníti meg a négy szín (vörös, fehér, kék, sárga)

A második a Nap energiaciklusai, vagy szoláris jegyek, ezt a 20 jegyet láthatjátok a naptár első oszlopában (Sárkány, Szél, Majom, Mag, Kígyó, Világáthidaló, Kéz, Csillag, Hold, Kutya, Éjszaka, Ember, Égenjáró, Varázsló, Sas, Harcos, Föld, Tükör, Vihar, Nap)

A harmadik pedig a Galaktikus energiaciklus, amely 13 tónusban (számban) jelenik meg (1-Mágneses, 2-Lunáris, 3-Elektromos, 4-Önálló, 5-Felhangos, 6-Ritmikus, 7-Rezonáns, 8-Galaktikus, 9-Szoláris, 10-Planetáris, 11-Spektrális, 12-Kristályos, 13-Kozmikus). Ez az ábrán ponttal és vonallal van ábrázolva.

A Tzolkin önmagában hordozza a hollisztikus tulajdonságokat (Föld=Fizikai, Nap=Lelki, Galaktikus Központ (vagy Központi Nap)=Szellemi).

A Haab (365 napos) és a Tzolkin (260 napos) úgy kapcsolódik össze, mint egy fogaskerék (egy nagyobb és egy kisebb kerék), melyben a kerekek „méretkülönbsége” miatt 52 évente van csak ismétlődés.

52 év (52*365 nap) = 73 Tzolkin (73*260 kin) = 18 980 nap2012maya1

Ha konkrét példával szeretném szemléltetni az esetet: Idén 2015 04 04-én kezdődik az újra a Tzolkin, azaz ezen a napon lesz a Kin1-es nap (Vörös Mágneses Sárkány). Pontosan 52 éve 1963-ban volt ilyen, hogy a Tzolkin Kin1-es (Vörös Mágneses Sárkány) napja 04.04-re esett (ami a 10. hónap első napja is egyben).

Más példával élve: Én 1980 06 26-án születtem, amely a Tzolkinban a Kin49-es napra esett (Vörös Planetáris Hold) akkor. Pontosan 52 éves koromban fog a Tzolkin Kin49-es napja ugyanerre a naptári napra esni, tehát 2032 06 26-án. A két dátum közötti időszakban minden évben lesz születésnapom, és minden évben lesz Kin49-es nap is, de a kettő nem esik egybe.

Ez a szabály természetesen minden napra igaz.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy ha a Lelki síkbeli leképeződésemre vagyok kíváncsi, tehát arra, hogy milyen lélekfeladattal születtem a Fizikai síkra, akkor ezt a születésnapom Tzolkin naptárbeli Kin jegye megmutatja (esetemben Kin49). Így lehet egyrészt önismeretre használni a Tzolkint.

Amikor a napi energiákat követitek, akkor az adott nap Tzolkin szerinti energiáiról olvashattok:  https://idozito.com/category/napi-energia/, amely a Lelki síkról hat a Fizikai síkra, közvetítve a Szellemi sík üzeneteit is.

Ezért mondjuk azt, hogy a napi energiák beépítése hétköznapjainkba segítik a kiemelkedést a Fizikai síkból a Lélek síkjára.

Tzolkin-Haab fogaskerék

A hét-köznap-ok (amely már kifejezésében is a Gergely naptárral utal) így válnak emelkedettebb mindennapokká. Ehhez persze az is szükséges, hogy figyeljük és alkalmazzuk is a Maja naptár színes és kreatív tulajdonságait életünkben.

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.